sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Terveisiä jänkhältä!Niin, ei kuitenkaan Lapista, vaan kotikaupungin arvokkaimmalta luontokohteelta, vajaan viiden kilometrin päästä tästä ydinkeskustasta. Hatlamminsuo on Riihimäen ja Hausjärven rajamailla sijaitseva keidassuo lähes umpeen kasvaneine lampineen, vetisine silmäkkeineen ja käkkärämäntyineen.

Pikainen retki suolle sai nyt korvata ruskaretken Lappiin. Ja hyvin kivuttomasti reissu hoituikin: Pappa tuli aamulenkiltään ja sanoi, että lähdetääs suolle. Siitä sitten kunnon tuulipuku päälle ja kumpparit jalkaan. Viiden minuutin jälkeen oltiinkin jo jänkhän maisemissa.Suon syksyinen väriloisto oli jo haalistunut ja yleisilme tummahko. Myös karpalot olivat lähes kadonneet. Hatlamminsuon hyvillä pitkospuilla joukkoa kulkee sen verran paljon, että tummanpunaiset palluramarjat lienevät hävinneet jo aikaa sitten osa pakastimiin ja osa suolla asustavien eläinten ravinnoksi. Pari maistiaismarjaa kuitenkin poimin ja totesin ne melko makeiksi, ihan kuin pakkanen olisi niitä jo puraissut.
Suokierroksen jälkeen paluumatkalla nousimme ylös jyrkkää, kuusikkoista Hatlamminmäen rinnettä. Rinteen alalaidassa paksu, pehmeä ja syvänvihreä sammal peittää nyt louhikon, muinaisen Yoldia-meren rantavyöhykkeen. Toivottavasti se peittää kivet vielä kymmenien, satojen ja tuhansienkin vuosien ajan...

Hatlamminsuo on arvokas, lähes luonnontilainen alue, jota ei kuitenkaan ole vielä suojeltu.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti