tiistai 21. tammikuuta 2014

Lumihiutaleita ruusunpunaiselta taivaalta


Kummallinen talvi. Ensin se ei meinannut millään tulla. Sitten se tuli kylmänä ja lähes lumettomana. Onneksi viime päivät ovat olleet upeita, aurinkoisia, jäätävän kylmiä, viimaisiakin ja sen verran kosteita, että puut ja pensaat ovat saaneet upean huurukuorrutuksen. Oksilla pienet jääkiteet ovat kimaltaneet kuin timantit.

Viime yönä makkarin ikkunasta avautuva maisema oli kummallinen. Aiempina öinä, viime viikolla, ikkunasta kurkisteli lähes täydeksi kasvanut kuu, täysi kuu ja sitten pikkuhiljaa vähenevä kupera kuu. Se oli kirkas, melkeinpä häikäisevä, niin, että kuun juustokuvio näyttäytyi kaikessa komeudessaan. Sen seurana taisi kierrellä yön ja parikin komea Jupiter ja aamuöisellä taivaalla upea Venus.

Nuo havainnot maallikon arvauksella ja Ursan sivujen avustuksella. Ihan pieniä tähtösiähän keskikaupungin ikkunoista ei valosaasteen vuoksi saatakaan nähdä.

Mutta viime yönä Riksun taivas oli ensi havainnolla viininpunainen, sitten se vaaleni ja muuttui ruusunpunaiseksi ja sitten sieltä punaiselta taivaalta alkoi harvakseltaan leijailla maahan suuria lumihiutaleita...

Kunnon pyryä ei pilvistä tullut; tulipahan vain liukastetta kaduille. Pappa koki sen kipeästi aamulenkillään ja potee nyt vähintäänkin venähtänyttä rannetta aamutaivaan ollessa vielä harmaa ja pienten pilvien laikuttama.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti