lauantai 28. kesäkuuta 2014

Ei Kirsberryä kissan kaa...


Viisitoista vuotta sitten, siis vielä viime vuosisadalla, olin näihin aikoihin tosi ylpeä saavutuksestani: Olin huipulla, olin kavunnut Ranskan ensimmäisen kansallispuiston, Vanoisen, lumilla korkeammalle kuin koskaan ennen. Runsaan 2500 metrin korkeudessa alppijärvet olivat vielä jäässä ja osa täysin näkymättömissä syvän hangen alla. Ylös kavutessa juhannusaurinko porotti paahtavasti, alas laskeuduttaessa tumput ja villapipo olisivat olleet enemmän kuin tarpeen tällä pyöreiden vuosien matkalla.Silloin viisitoista vuotta sitten minulla ei ollut kovinkaan paljon kuvitelmia omista eläkepäivistäni, oikeastaan ei edes aikomusta jäädä koskaan eläkkeelle. Toki mielessä käväisi joskus ajatus joutenolosta – sitten joskus. Oikeammin tuo ajatus oli toive voida puuhastella kuvien ja tietokoneen kanssa, nautiskella vähän ei mitään tekemisestä ja naukkaista silloin tällöin lasillinen Kirsberryä yhdessä Pippuri-kissan kanssa. Pippuri oli silloin nuori ja vetreä ja ajatuksissani näin sen isona ja laiskana kollina, joka köllöttelisi jaloissani kehräten päivästä toiseen. Pippurin kaverina oli silloin vielä Rusina-koirakin, joka vietti jo omia eläkepäiviään.


Vaan eipä niin käynyt. Pippuri kolaroi kotikadulla auton kanssa ja raahautui viimeisillä voimillaan Puhiksen kotipihaan. Siellä ne nyt ovat pihakoivun alla, kissa ja koira.

Vielä viisi vuotta sitten eläkepäivät tuntuivat yhtä kaukaisilta kuin työelämä nyt. Läksimme silloin papan ja pojan kanssa uusiin haasteisiin, joissa töitä riitti enemmän kuin tarpeeksi. Uutena otuksena elämäämme oli kuitenkin jo hiipinyt vaivihkaa hra Parkinson, pirullinen seuralainen, joka istuu yhä tiiviisti papan olkapäillä. Siinä se oli ja on - eikä hellitä kiusaamistaan vaikka mitä tehtäisiin.

Eläkkeelle jäimme papan kanssa samoihin aikoihin, pappa sairaseläkkeelle, minä tavalliselle työeläkkeelle. Vanhuuseläkkeen aika alkoi mielestäni eilen. Eilen vietettiinkin mumskan ja tyttärentyttären, Saran, yhteistä syntymäpäivää. Kakussa meillä oli riittävästi mansikoita ja yhteensä 71 mustikkaa...


Saran synttäreitä juhlittiin lähisuvun kanssa jo viikko sitten ja kavereitten kesken oikean syntymäpäivän aattona. Näin juhlat valmisteluineen ovat tuoneet mukavaa väriä arkeen.Eläkeläisen päivät eivät suuresti eroa toisistaan. Meillä ei ole lomaa – ei vuosilomaa eikä sairaslomia. Meillä on vain eläkepäiviä. Me voimme lähteä reissuun milloin huvittaa – tai oikeammin milloin terveys sallii ja kukkaro kestää. Me papan kanssa käväisimme äskettäin Lapissa, mutta siitä lisää vasta seuraavassa jutussa.

Syntymäpäivistä vielä: Tällä kertaa en saanut perinteistä lahjaa, tuhtia pulloa väkevää tanskalaista kirsikkaviiniä. Tytär oli kyllä sitä risteilyllä yrittänyt ostaa, mutta laivan myymälässä oli Kirsberry-hyllyn kohdalla vain tyhjä aukko. Ei hätää mitään, vuosi sitten pojaltani saama pullo on vielä korkkaamatta ja sitä edellisessäkin runsas pohjan peitto. Kirsberryä siis meillä on, mutta ei kissaa sitä kanssani maistelemassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti