Tutut pienet tiput, puput, höyhenet,
munat ja muut meidän perheen pääsiäiseen pitkään kuuluneet
koristeet olivat vielä aamulla keittiön yläkaapissa,
joulukoristeiden alla. Hetken kävikin jo mielessä, että antaako
niiden ollakin – vai ottaako sittenkin esille, sillä tänä
pääsiäisenä on odotettavissa vieraita vasta toisen pääsiäispäivän
iltapuolella. Silloinhan pääsiäinen onkin jo melkein ohi.
Kun kuitenkin juhlan tärkeimmän
herkun, pashan, muotti, resepti ja valutusharso olivat samassa
säilössä pikkuhilpehöörien kanssa, oli oikeastaan helppo ottaa
ne kaikki esille siitäkin huolimatta, että vuosia pashan
maistelijoiksi ilmoittautuneet vieraat ovat nyt päätyneet mämmin
syöjiksi.
Niinpä keramiikkaiset kanat ja lasiset
riihimäkeläismunat, itse maalatut suklaamunat, ranskalaiset
cloisonne tekniikalla valmistetut munat ja todennäköisesti
Valamosta kotoisin olevat kivinen ja puinen pääsiäismuna
koristavat tälläkin kertaa ohraviljelmien kera kotia – ihan vain
itseämme varten. Samaa vanhaa perinnettä noudattaen söimme tänään
pitkäperjantaina kalaa ja pasha sekä sen oheistuotteet, marengit, valmistetaan pääsiäisaamuksi.
Mielestäni sääkin oli tänään
oikea pitkäperjantain sää: aamupuolella aurinko pilkisteli
pilviharson takaa ja on tullut iltaa kohden mentäessä reippaammin
näkyville taivaalla soutelevien poutapilvien välistä. Perinteistä
poiketen luonto on kovin keväinen, sireenin silmut puhkeamaisillaan
ja järvet lähes jäättömiä. Muistan nimittäin muutaman aivan
toisenlaisen pitkäperjantain. Silloin hiihdettiin Joensuussa
Pyhäselän jäällä kaupungin rannasta Pyhäsaareen ja takaisin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti