tiistai 6. toukokuuta 2014

Kummallinen kuudes toukokuuta

Tänään on 6. päivä toukokuuta. Kävin Helsingissä; saatoin papan Meilahteen stimulaattorisäätöihin. Sairaalasta asemalle kävellessäni minulla oli aikaa katsella ison kaupungin maisemia ja ihmetellä sen kohinaa ja hiljaisuutta.

Matkalla sairaalasta ydinkeskustaan autoja tuntui olevan liikenteessä enemmän kuin jalankulkijoita eikä niitäkään kovin paljon. Sain olla ihan yksin ajatuksineni.

Mietin tätä päivää, päivää, jota olimme papan kanssa odottaneet innolla toivoen, että Parkinsonin taudin oireet saataisiin nyt alkavalla säätöjaksolla paremmin taltutetuksi. Mietin myös kuinka kolea päivä on, Helsingissä vielä viimaisempi kuin sisämaassa.

Neljätoista vuotta sitten samainen päivä oli lähes helteinen. Jopa Joensuun korkeudella koivut olivat täydessä lehdessä. Muistan sen, sillä silloin jätin jäähyväiset isälleni.

Samana päivänä olin lapsena tottunut juhlimaan äidinäitini syntymäpäivää. Tänään hänen syntymästään on kulunut 114 vuotta ja hänen Augustinsa syntymästä päivälleen pari vuotta enemmän. Aleksandra ja August olivat syntyneet samana päivänä. Minua August ei ehtinyt koskaan nähdä.

Kummallisesti noin monta elämän ääripään tapahtumaa onkin tälle samalle päivämäärälle meidän perheessämme kirjautunut. Päivä päivien joukossahan se on, ehkä kuitenkin päivä, joka muistuttaa menneestä, juurista, ja saa tuntemaan jonkinlaista juurettomuutta – ainakin pitkin Mannerheimintietä yksin kulkiessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti