tiistai 3. helmikuuta 2015

Havannamix, seropi ja muut piskit

Tammikuun lopulla Havannankoirien FB-sivuilla oli suloinen kuva 4,5 kuukauden ikäisestä piskuisesta Bellasta. Sen emäntä kyseli onko tässä havamiksauksessa oikeasti havan näköä ja jos on, niin missä. Hän sai monta vastausta, joista yhdessä sanottiin korvien olevan havamaisten, toisessa silmien...

Sitten kommentteihin ilmestyi ankara kielto käyttää havamiksaus tai muitakaan havannankoirien rotuun liittyviä ilmauksia seropista, joka Bella on. Bellan emäntä kertoikin, että pennussa on neljännes yorkia ja arveli, että hänen käyttämänsä miksaus-sana selittäisi juuri sitä.

No, viikon mittaan Bellan kuva on saanut yli 90 tykkäystä – ja ihan ansiosta, niin söpö se on. Mumska tykkäsi siitä julkisesti ihan ensimmäisenä, kun pahoitti moisesta sanailusta mielensä: Miksi mixi tai seropi tai monirotuinen tai bastardi tai x-rotuinen tai montteri tai supisuomalaisittain piski (vrt. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sekarotuinen_koira ) ei voisi olla ihan yhtä hyvä ja rakas kuin puhdasrotuinenkin koira?

Emme kai ole rasisteja? Ainakin osa ”koiraihmisistä” mielestäni on. Ymmärrän toki koirien rodunjalostuksen tietyissä rajoissa, mutta miksi ihmeessä seropi ei voi kisata esimerkiksi agilityn arvokisoissa? Jospa se olisikin ominaisuuksiltaan niin ylivertainen rotuyksilöihin verrattuna? Vai miksi?

Bellan herättämästä keskustelusta mieleeni muistui meidän Rusinan aikoinaan saama tyly kohtelu. Rusina oli hyvin sukupaperein varustettu cavalier, mutta siltä puuttui tummat laikut silmien ympäriltä. Sen laikut olivat pepun päällä ja me nauroimmekin, että se on tullut maailmaan väärin päin.

Laikkujen puuttumisen vuoksi kyseisen rotuyhdistyksen rouvat Helsingissä, isossa koiranäyttelyssä eivät olleet meistä, Rusinasta, mumskasta ja hänen pienestä tyttärestään, lainkaan kiinnostuneita. Ei meille ehdotettu yhdistyksen jäsenyyttä eikä jaeltu muitakaan neuvoja, kun kerroimme värivirheestä. Kävi jopa niin, että Rusinan rokottanut eläinlääkäri kiitteli kenneliä, joka oli antanut värivirheellisen pennun jäädä eloon.


Meillä Rusina oli perheenjäsen 14 vuotta eikä sen naaman valkoinen väri suinkaan haitannut sen eikä kenenkään muunkaan elämää. Rafu-koiralla paperit ja sukupuu ovat kunnossa. Tosin enpä usko, että niillä on meille mitään merkitystä – ellei sitten se, että saamme täysivaltaisina osallistua havannankoirien herttaisten tarinoiden ja hyödyllisten neuvojen seurantaan FB-sivuilla.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti