tiistai 12. maaliskuuta 2013

Taikalaatikko


Ihmelaatikko on kirkkaankeltainen, sellainen, jonka päädyissä on pyöreät reiät eikä varsinaista paikkaa sisällön merkitsemiseksi. Se on Kotilaatikko viime vuosisadalta, tarkemmin ehkäpä jostain -80 ja 90-lukujen taitteesta. Laatikon kannessa on mustalla tussilla kiireenoloisesti tikkukirjaimin kirjoitettu teksti, MUISTOLAATIKKO.

Muistolaatikko on ihmelaatikko siksi, että sinne on vuosien varrella mahtunut niin paljon: Sinne on talletettu ainakin osa lasten piirustuksista, äitien- ja isänpäiväkortteja, kutsuja vanhempainiltoihin sekä joulu- ja kevätjuhliin, lasten viestejä vanhemmille, kirjeitä joulupukille jne. Joukossa on jokunen todistuskin, hiihtokisojen ja laturetkien kunniakirjoja, valokuvia, onnittelukortteja, itse tehtyjä pelejä, lehtileikkeitä...

Taikalaatikkoon on taltioitu hyviä hetkiä, hienoja teoksia ja paljon tärkeitä tapahtumia – kaikki keltaiseen pahvilaatikkoon!

Meidän perhe + vieras, sinipukuinen mies 
(takaoikealla) Linnanmäen Peilitalossa.
Kuvan muisto on lähes yhtä vanha kuin
keltainen taikalaatikkokin.
Viime syksyn muutossa paljastui yllättäen, että osa muistoista asustikin ohuemmasta pahvista valmistetussa punaisessa ja mustakantisessa laatikossa ja osa toisessa kirkkaankeltaisessa ja osa kolmannessa keltaisessa...

Kaikkiaan Puhikseksi nimittämämme omakotitalon Akusto-kellarin kätköistä paljastui neljä keltaista ja pari punamustaa muistolaatikkoa. Laatikot olivat muuttaneet muiden romppeidemme mukana melkeinpä huomaamatta Puhikselta muutamaksi vuodeksi Itä-Suomeen Kyyhkikselle ja sieltä taas takaisin Riksuun. Nyt ne odottavat jämäkässä pinossa tarkempaa käsittelyä.

Tuntuu, että nyt on korkea aika kokea ja elää laatikoitten sisältö – nyt, kun voi vielä ainakin kuvitella muistavansa mihin muistamisenarvoiseen juttuun paperit, pahvit ja muu laatikoihin kätketty tavara liittyy.

Pikainen kurkistus kansien alle tarjoaa melkoisen muistomylläkän, vähän hitaampi hukutttaa menneiden vuosien tapahtumiin, vaikkakin niiden sijoittaminen aikajanalle vaatii jo pientä pohdintaa. Mutta juuri siksihän muistoja on laatikkoon laitettukin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti