sunnuntai 4. elokuuta 2013

Tartu hetkeen, carpe diem!


Pappa pyysi lauantai-iltana kartsakierrokselle. Ajoimme keskustan läpi ja totesimme, että nuorisoa on liikkeellä paljon eikä kaupungissa oikeastaan Mäkkäriä lukuun ottamatta mitään avoimia paikkoja, jonne alaikäiset voisivat mennä toisiaan tapaamaan. Niinpä he asettuvat omine porukoineen puistoihin omia eväitään nauttimaan. Terassieväiden nauttijoitakin oli kiitettävästi.

Kaupunkikierros oli nopeasti tehty. Pappa suuntasi citikan kohti pohjoiseen vieviä kylätietä. Maisemat näyttivät kypsiltä, viljapellot jo vähän kellertäviltä, pian korjuuta odottavilta. Alavimmilta paikoilta leijui ilmoille untuvaista usvaa, vaikka auton lämpömittari näytti paria kymmentä astetta. Sekin selvä syksyn enne.

Mutkaisten teitten takaa avautui äkkiä upea näkymä, rusottava aurinko painumassa tummaan horisonttiin. Auringon säteet maalasivat osan hentoisista pilvenhattaroista punaisiksi ja keltaisiksi, osa jäi leijumaan valkoisina vöinä sinitaivaalle. Sanoin kuvattuna siis ihan tavallinen auringonlasku, mutta oikeasti näky oli sanoinkuvaamattoman kaunis.

Se ihastutti niin, etten heti huomannut kaivaa lähes aina mukanani olevaa pikkukameraa repusta. Katsoin vain ja nautiskelin. Ajattelin, ettei kaikkea tarvitsekaan kuvata. Mutta tämä oli pakko! Ja siinä vaiheessa, kun näin päätin, tie laskeutui alemmas, aurinko samoin ja sankka metsä peitti suurimman osan upeasta näytelmästä. Seuraavassa aukkopaikassa tie kaartui niin, ettei valonäytelmää voinut kuvata. Oliko siis pakko tyytyä vain muistikuviin?

Ajettiin läpi lähes aution oloisen Turengin, kuntaliitosten ulkopuolelle jättäytyneen Janakkalan kuntakeskuksen, kurkistettiin veden äärellä olevaan terassiravintolaan ja päätettiin jatkaa matkaa.

Vielä kerran taivaanranta näyttäytyi kauniina. Pappa pysäytti auton ja mumska näppäsi pari kuvaa, ei kovin kummoista, sillä HETKI oli jo mennyt.


Ajatus hetkestä alkoi askarruttaa. Niitä ja näitä hetkiähän elämä on täynnä. On siis osattava tarttua oikeisiin... Lohdullista on kuitenkin muistaa jonkun viisaamman opetus siitä, että ihminen yleensä tekee ratkaisunsa sen hetken tietämyksen ja osaamisen perusteella. Vain harvoin me teemme jotain tietoisesti tyhmää tai typerää.

Citikka kiitää papan ohjaimissa Turengista Hämeenlinnaan, ”muinaiseen” kotikaupunkiin. Sitten mumska istutetaan rattiin ja ajetaan läpi kasvaneen ja melkoisesti muuttuneen kaupungin - kun vertaan sitä hetkiin lähes 30 vuotta sitten.

Verkatehtaan nurkilla lähes kokonaan syödyn, valtaisan grilli-illallisen jälkeen päätetään kurkata Solvikin rantaa, jossa Tintti vietti ensimmäisen puoli vuotta elämästään ja jossa Topu kävi uimakoulua ja jossa rivarinaapurin lapsia etsittiin Katumajärven rannalta puolenyön aikaan ja jossa voitiin pienellä patikoinnilla käydä uimassa suoraan omasta saunasta...

Sinne istutettiin meidän ensimmäinen omppupuu, ja siellä se näytti edelleen olevan. Muuten alue oli täyttynyt rivareista ja erillistaloista sekä parkkiin riviin ahdetuista autoista. Alue oli myös kasvanut ja levittäytynyt Katuman rantaa seuraten. Tietenkin. Ja tietenkin lähes jokaisen rantaan vievän tien suulla oli suljettu portti.

Tanssilava, jolta kesäiltaisin kantautui tangojen ja valssien tahdit meidänkin pihallemme, oli pilkkopimeä ja sama pimeys laskeutui koko seudulle. Ohitettiin Vanajanlinna, meidän aikanamme vielä Sirola-opistona tunnettu punatiililinna. Ohitettiin golfkenttä ja toinenkin ja ohitettiinpa vielä muutaman vuoden takainen asuntomessualuekin. Tultiin vuosien takaa tosi tutulle Hämeenlinna-Padasjoki -tielle, joka nyt on merkitty Hämeenlinna-Lahti -väyläksi. Citikka siis kohti Lahtea.

Siinä heti Ruununmyllyn jälkeen tuli paikka, jossa kerran fasaani-reppana yritti hellyttävästi herätellä henkiin juuri auton alle jäänyttä kaveriaan. Tuuloksessa pellon, jossa kesäiltaisin saattoi lähes aina bongata komeita hirviä, oli vallannut metsä. Hirviä ei näkynyt, ei myöskään viittaa aikoinaan vanhassa junavaunussa toimineeseen todella eksoottiseen kahvibaariin.

Matka Lammille, ”muinaiseen”, runsaan 30 vuoden takaiseen, kotikylään, tuntui pitkältä ja tie pieneltä. Lammin kulmat osoittautuivat osin tutuiksi, osin oudoiksi. Aikoinaan Hämeen Sanomien aluetoimittajana kolusin kaikki kylät. Juttuja piti väsätä joka kulmalta. Ohje oli, että kysy tieasioista, jos muuta uutisoimisen arvoista ei ole...

Kun käänsimme Citikan Untulanharjun kupeessa Ormajärven rannalla kohti Mommilaa ja Riksua, näyttäytyi taivaanranta taas upeana. Samalla rannalla oli muinoin meidän tervattu ja paikattu soutuveneemme, P.S. Ormajärvi, joka hävisi yhden tanssi-illan jälkeen jonnekin...


Siitä sitten Mommilaan, ohi keskiaikaisen kivikirkon, entisen työsuhdeasunnon ja entisen grillibaarin. Mutta paloasema oli paikoillaan!

Mommilan tie oli mutkainen, mutta parempi ja paljon ”pitempi” kuin muinoin. Se oli saanut päällysteen ja kiemurteli läpi metsäisten maitten. Vastaantulijoita oli yksi, tien yli menijöitä kaksi (yksi jänis ja yksi kissa).

Ohitimme Mommilan kartanon, kirkon ja Kordelinin muistomerkin sekä tienhaaran, josta olimme pari viikkoa aiemmin kääntyneet Mommilanjärven souteluihin.

Taivaalla loisti yksi kirkas tähti pimentyneessä elokuun yössä ja siellä lipui pari valkoista pilvinauhaa. Valaisevia yöpilviäkö? Kuvaa niistä ei ole; ei myöskään yhtäkkiä tuulilasin peittäneestä sumulautasta, joka hävitti hetkeksi kaiken näkyvistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti