sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Rehevämpää kuin 13 vuotta sitten...


Aivan. Ranteenpaksuinen ketju lukitsee metsätien, joka johtaa mutkitellen Suolijärven rantaan. Autolla ei siis tästä mennä. Mennään kävellen ja itikoita (= hyttysiä) uhmaten.

”Kova mäki. Ei tämä ennen näin kova ollut”, toteaa pappa ja muistaa kuinka sitä joskus talvella ajettiin takaperin. Silloin oli semmoinen auto, joka toimi lumisessa ylämäessä parhaiten niin.

Mäen jälkeen tulee alamäkeä, tasaista ja taas ylämäkeä. Tien varret rehottavat niin kuin ilmaston lämpenemisen aikoihin hämäläismetsissä on yleistä. Ruoho tunkee metsän juurilta valoon ja vankat saniaiskasvustot muodostavat kuin alemman metsäkerroksen.


Tien varren metsää on hakattu reilusti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja uusi metsä kasvaa nuoruuden innolla menneen tilalle. Poissa on tiuha huhulimetsä, joksi lapset nimesivät pimeimmän ja vanhimman kuusikon. Poissa on myös kosteikko, jonne pieni puro laski kevään sulamisvedet ja rankimmat kesäsateet ja jonka katveessa kukkivat kirkkaan lilat ohdakkeet. Ohdakkeet olivat täynnään niistä tykkääviä perhosia. Perhoskammoisena olin aina kauhuissani paikan ohittaessani, mutta ihailin myös samalla tuota satumaista näkyä.

Rannan jo pilkottaessa ensimmäinen itikka iski lämmenneelle iholle. Vasta rannalla niitä oli ininäksi asti.


Siinä se oli, Laruksen laavu, laavu, jonne oli vaellettu ryhmän jos toisenkin kanssa enimmäkseen koulutuskeikoilla, joskus perheen ja harvemmin ystävien kanssa. Oli sytytetty sen eteen nuotio, paistettu tikkupullaa ja makkaraa, puhuttu joskus asiaa ja useimmiten syvällisiä. Oli herkistytty luonnon kauneudelle, tulen leiskunnalle ja lähellä oleville. Tiukan pakkaspäivän iltana oli ihailtu kirkasta tähtitaivasta ja tunnettu samalla maailmankaikkeuden suuruus ja oma pienuus...


Nyt laavu kökötti ränsistyneenä, surkean näköisenä, vähän sellaisena kuin sillä olisi ikävä. Sen eteen rannalle oli kasvanut tiuha pusikko, joka peitti maiseman. Se oli kuin piilopaikka, jonne voisi tulla suojaan sateelta – tai huilaamaan hetkeksi. Se kuitenkin on.

Tarkempi ympäristön tutkailu osoitti, että kaikki polut olivat kasvaneet umpeen. Läheinen pato sen sijaan näyttää hoitavan hyvin tehtäväänsä ja tasaa tarpeen mukaan Suoli- ja Kytäjärven välistä korkeuseroa. Ja Kytäjärven puoleisella rannalla kukkivat yhä keltaiset kurjenmiekat.


Laavun ympäristö on täynnään alkukesän kukkia. Kurjenpolvet, niittyleinikit, koiranputket ja muut ihanuudet ovat juuri omalla paikallaan rannan tuntumassa ja värittyvät kesäillassa parhaaseen hehkuun.

Paluumatkalla rautaketjun taakse jääneelle autolle hyttyset iskevät ihoon, puolukka kukkii hillittömästi värjäten tienvarren mättäät valkoiseksi, pappa menee lujaa edellä ja minä taaperran perässä kamerani kanssa...


Paluumatkalla huomaan, että tuomenkehrääjäkoiperhosen toukat ovat kietoneet kaikki seudun tuomet harmaaseen vaippaan ja ahmineet kaiken vihreän. Tuomet näyttävät luurangoilta.

Ei hätää, kertoo seuraavan päivän uutinen: Tuomet toipuvat. Jo loppukesästä luvassa on pieniä vihreitä lehtiä. Näin yleensä. Toivottavasti nytkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti